Navigace: Webové muzeum Bílina > OKUPACE: srpen 1968

OKUPACE: srpen 1968

21. srpen 1968 byla středa – prostředek pracovního týdne, ke konci se chýlily prázdniny, mnozí byli v této době ještě na dovolených, jiní – mladší na táborech. Jak pro tehdejší Československo, tak také pro Bílinu byly důležité už noční hodiny předchozího dne. To, co se tuto noc odehrálo, převážná část veřejnosti ani náhodou neočekávala. Celé léto 1968 bylo hrozivě napjaté, své zásadně odmítavé stanovisko k reformním snahám v  komunistickém Československu, dával jak tehdejší Sovětský svaz, tak další jeho satelitní spojenci, celkem otevřeně najevo. Nátlak byl všudypřítomný. Byl to ale stále hlavní spojenec, a to nejen v rámci státní ideologie, ale také v postojích a myšlení většiny občanů země. To se však mělo záhy změnit. Noc byla nezvykle hlučná, mnozí obyvatelé Bíliny ležící ve svých postelích najednou slyšeli nezvyklý hukot prolétajících vojenských letadel. Lidé vzápětí, mnozí s neskrývaným překvapením, poznali odkud přichází. Noc z 20. na 21. srpen 1968 se pro mnohé stala nejděsivějším zážitkem v životě (a to i pro mnohé z těch, kdo prožili nacistickou okupaci).

V 21:40 nahlásil velitel posádky ve Vejprtech operačnímu důstojníkovi Západního vojenského okruhu: "Dva tanky a dva transportéry s bílými pruhy přerazily hraniční závoru a míří směrem na Kovářskou a Hamry." Krátce po třiadvacáté hodině zaznamenaly západní zpravodajské služby elektronické oslepení radarů. Nad Prahou se snášela první letadla s výsadkáři. Ve stejné chvíli se dovolal na ministerstvo vnitra důstojník z pasové kontroly na Cínovci v severních Čechách: "Sovětské tanky zničily závoru a jedou do vnitrozemí..." Vzápětí v telefonu cvaklo, spojení se přerušilo.

Dvě hodiny po půlnoci, prakticky souběžně s odvysíláním oznámení o překročení státních hranic cizími vojsky v rozhlase (vysíláno v 01.55 hodin ráno), se v Bílině ve směru od Teplic objevila první vojenská technika včetně obrněnců a tanků. Okupační vojenské jednotky především "bratrské" sovětské armády a východoněmeckých Volksarme DDR v ulicích města zhatily veškeré naděje na svobodnější život. Další generace poznala tísnivý pocit z kolon tanků a vojenských vozidel drtících dlažbu při průjezdu městem. Bílinu zaplavila hesla a nápisy na zdech domů a plotech požadující odchod okupantů. Jedna část intervenčních vojsk pokračovala dále do Prahy, další část se usadila ve výcvikovém prostoru tehdejší Československé lidové armády u Červeného Újezdu nedaleko Bíliny (od počátku 90. let do roku 2005 uprchlický tábor), který zabrala. Tehdejší MěNV (Městský národní výbor) reagoval na iniciativu občanů s mírným zpožděním, leč příznačně; 1. září zakázal taneční zábavy, omezil prodej alkoholu a nařídil okamžité odstranění protiokupačních hesel v katastru města. Na podzim se připomínalo padesát let Československa, na sídlištích se sázely stromy svobody a na Bořni byla zapálena skautská vatra. Den znárodnění byl ignorován. Sovětská vojska zde zůstala až do roku 1991. V den prvního výročí okupace 21. srpna 1969, jak uvádí Ludomír Kocourek v knize Bílina v zrcadle staletí, chodili bílinští občané v černém s trikolórou (přirozeně jen někteří) a na znamení nesouhlasu s politickým vývojem zavlála z komína kotelny na sídlišti Za Chlumem černá vlajka. Téhož dne byly proti shromáždění obyvatel v Praze, Brně a Liberci nasazeny i tanky a několik lidí bylo zabito. Pro další generace měla být pravda o roku 1968 zamlčena.

B 1968 - 01.jpg
B 1968 - 02.jpg
B 1968 - 03.jpg
B 1968 - 04.jpg
B 1968 - 05.jpg
B 1968 - 06.jpg
B 1968 - 07.jpg
bilina01-(1)_560x420.jpg
bilina02-(1)_560x420.jpg
Bílina 1968 - okupace1.jpg
Bílina - pozůstatek roku 1968.jpg

A kdo vlastně tehdy Bílinou "projížděl"? Do československého vnitrozemí se počala 20. srpna před půlnocí valit pancéřová zá­plava prvního sledu invazních vojsk. V této souvislosti je nutné při­pomenout, že celá organizace, dislokace, výcvik a výzbroj čs. armády byly podřízeny jejímu zařazení podle vojenskostrategických plánů vojsk Varšavské smlouvy, tj. obraně proti eventuálnímu útoku vojsk NATO z jihozápadu.

Ze severozápadu, z území tehdejší NDR, z rozmezí Klingenthal - Dresden. nastupovalo vojenské uskupení složené z 1. gardové tankové a 20. gardové motostřelecké armády (sovětské), ze 7. tankové a 11. motostřelecké divize a 12. pohraniční brigády východoněmecké armády. Bylo podporo­váno 24. leteckou armádou (sovětskou). Totéž platilo vpravo i pro Chomutov s Mostem, i když pravá boční osa mířila spíše přes Teplice a Bílinu na Louny, kde se větvila na Žatec, Rakovník a Slaný. Ve 0.45 projížděla sovětská vojska Teplicemi (obsazeny před 1.45), ve 2.00 hodiny ráno 21. 8. 1968 Bílinou (zdejší 2. automobilní brigáda nebyla blokována).

Divize tohoto uskupení na­stupovaly na směrech Zwickau - Karlovy Vary - Plzeň - Klatovy, Karl-Marx-Stadt [dnes Chemitz] - Chomutov - Kladno - Praha a Dresden - Děčín - Lito­měřice - Praha. Hlavní síly divizí NDR zůstaly na vlastním území v roli záloh a k obraně hranic NDR - SRN, zatímco 12. pohraniční bri­gáda velice aktivně vystupovala při zajišťování hranice NDR-ČSSR. Menší jednotky divizí NDR působily však v rámci sovětských divizí, resp. u štábu intervenčního velení. Přímá účast jednotek tehdejšího východního Německa na invazi do Československa by znamenala porušení Postupimských mírových ujednání po skončení druhé světové války - to nechtěl riskovat ani sovětský vůdce Brežněv. Počínaje listopadem 1968 zůstala na území Českolovenska jen sovětská vojska, ostatní se stáhli do svých domovských zemí.

 

J.K. Tyl - Prkoš Bílinský - Povídka z dějin domácích;psáno roku 1832/ Bílina údajně roku 1051:

- starý Samostříl obvinil Prkoše Bílinského, že pošlapal jeho role, zapálil dědinu a zahubil lidské životy. Prkoš toto obvinění nevyvracel a kníže Břetislav se velmi rozhořčil. Nejprve ho chtěl odsoudit k smrti, ale na Samostřílovu přímluvu mu stanovil jen trest v podobě úhrady trojnásobku poškozeného. Od tohoto okamžiku však začal Prkoš Břetislava nenávidět. Prkoš měl dceru Svatavu, která ochořela. V té době se u nich objevil mladý lékař Tutsa, který ji vyléčil a zároveň oba vzpláli láskou. Tutsa žil původně v Charvátsku. Až po smrti otce a těsně před matčiným skonáním se dozvěděl, že je z českého rodu Vršovců, a proto se vypravil do Čech a nohy ho donesly do Bílinského kraje. Tutsova otce vyhnal z Čech Břetislavův otec, a tak si Bílinský myslel, že bude Tutsa Břetislava také nenávidět, a svěřil se mu se svými zrádnými plány. Jeho slova však mladík označil za hříšná a vydal se na cestu ku Praze. Bílinský na něj poslal vraha, kterého Tutsa včas prokoukl a získal ho na svou stranu. Polský vrah Černuš se pak vrátil k Bílinskému a předstíral, že Tutsu zabil. Prkoš byl s jeho službami spokojen a hned mu dal další úkol. S poselstvím šel k saskému knížeti Othardovi, aby mu nabídl pomoc v boji proti Břetislavovi. Jak se to Černuš dověděl, poslal jednoho rolníka za Tutsou, aby mu skrz vymyšlenou pohádku naznačil, co se v Bílině děje. Do Bílinského kraje už přijel Othard, Usadil se tu a dokonce zatoužil po Svatavě. Ta byla z otcova počínání velice zarmoucená. Díky Černušovi se dověděla vše o Tutsovi, který nyní vystupoval pod jménem Jaroboj Charvátský, a byl to právě polský sluha, kdo pomohl Svatavě utéci. Mezitím zachránil Tutsa v bitvě Čechů proti Bavorům Břetislavovi život a ten ho pozval na svůj hrad. Tam přišel i posel od Černuše. Proto české vojsko vyrazilo ku Bílině. Když saští vojáci už doháněli Svatavu s Černušem, na obzoru se objevilo právě české vojsko. Svatavu zachránili, ale Černuš byl smrtelně raněn. České vojsko se pak vyrazilo k Bílině. Saští spolu s Bílinským byli však početnější a mocnější, a proto dlouho vyhrávali. Až pak Prkoš uviděl Tutsu, myslel si, že je to duch, a přestal bojovat. Z jeho počínání byli ostatní vojáci zděšeni a vzdali se. Češi zvítězili. Prkoš byl odsouzen k trestu smrti, ale předtím mu Svatava ještě slíbila, že již nikdy nebude s Tutsou. Břetislav Tutsovi vrátil všechen majetek po jeho rodičích, avšak k čemu mu teď byl, když si této radosti nemohl užít s milovanou osobou.

JAKOUBEK z VŘESOVIC

Datum narození Jakoubka z Vřesovic není známo, světlo světa nejspíše spatřil krátce před rokem 1400. Tento zchudlý šlechtic pocházel z jižní Moravy z Vřesovic a původně se jmenoval Jakub, přičemž jméno Jakoubek je vlastně přezdívka, která ledascos vypovídá o jeho tělesném vzrůstu. Do Čech přišel v roce 1420 a brzy po vypuknutí husitských napokojů se přidal na stranu táboritů, mezi kterými si získal velmi silnou pozici a pověst skvělého válečníka. Již jeho současníci mu však vyčítali přílišnou slabost pro majetek. Po Žižkově smrti se stal jedním z táborských hejtmanů, postupně se jeho působiště přeneslo do severozápadních Čech, kde si vybudoval ohromné majetky. Stal se hejtmanem v Bílině. Zúčastnil se mimo jiné bitvy u Ústí nad Labem roku 1426, přičemž po husitském vítězství získal Ústí nad Labem na deset let pod svou správu. Po bitvě hustiští velitelé zakázali brát zajatce, Jakoubek se však pokusil zachrátnit významného příslušníka šlechtického rodu Gutštejnů, aby za něj mohl získat výkupné. Gutštejn však byl nakonec stejně usmrcen a Jakoubek jen potvrdil svou pověst hamižného nepříliš charakterního člověka. Od roku 1428 sídlil ve Žluticích, kde si nechal vybudovat hrad Nevděk, z jeho dalších pevností stojí za zmínku Oltářík. Roku 1432 se v Chebu zúčastnil jednání husitů se se zástupci Basilejského koncilu, velel také husitskému výpadu do Saska. V roce 1433 bojoval až za Bavorským lesem, také vypálil klášter ve Waldsassenu. Roku 1434 obléhal hrad Kostomlaty, který nakonec dobyl, aby jej po skončení revoluce formálně koupil od dědiců a tak svou držbu legalizoval. Roku 1438 se zúčastnil bitvy u Želenic, následně zastával důležitý post hejtmana žateckého a litoměřického kraje. V dalších letech pak byl pověřován důležitými úkoly především diplomatického charakteru (významná poselstva do zahraničí vedl např. v letech 1441 a 1443). Z počátku patřil mezi služebníky védody Albrechta Habsburského; po Albrechtově smrti se přidal na stranu jeho syna Ladislava Pohrobka a když i ten zemřel, sloužil Jakoubek až do své smrti Jiřímu z Poděbrad. Přesné datum jeho smrti není známo, naposledy je zmiňován roku 1461 v souvislosti se svou pří s Vilémem z Pnětluk. Jakoubek z Vřesovic patřil mezi pragmatické politiky a dobré diplomaty. Vyznačoval se velkou odvahou a statečností, ale také charakterovou nestálostí a prospěchářstvím- neváhal měnit strany podle momentální potřeby. Ačkoliv patřil mezi příslušníky sirotčího bratrstva, neváhal přijmout Zikmunda Lucemburského za českého krále, protože věděl, že mu panovník potvrdí jeho úchvaty z dob revoluce. Tento kalkul mu vyšel, navíc Zikmund Jakoubkovi věnoval majetky bývalého kláštera v Teplicích, dále Chomutov, Toužim, Ploskovice a Pátek. Po skončení první fáze husitských válek ( 1419 - 1434) patřil mezi vazaly rakouského vévody Albrechta Habsburského, zeťe Zikmunda Lucemburského a velkého nepřítele husitů. Od roku 1448 se ovšem počítal mezi straníky Jiřího z Poděbrad. Postupně se stáhl z aktivní politiky a zaměřil na vybudování silného rodového dominia v severozápadních Čechách, které pak sloužilo jako mocenská základna jedné z větví  rodu pánů z Vřesovic.

Projekt NetStranky.cz doporučuje

© muzeum-bilina.netstranky.cz - vytvořte si také své webové stránky zdarma